Vajaa kolme ja puoli vuotta sitten tein yhden parhaista valokuvaukseen liittyvistä hankinnoista, kun ostin 35mm f/1.8 -objektiivin. Sen jälkeen on runko vaihtunut, kahteen otteeseen jopa, mutta 35-millinen on säilyttänyt paikkansa käytetyimpänä linssinä. Äkkiseltään en edes osaa sanoa, milloin olen viimeksi käyttänyt jompaa kumpaa zoomeistani… Kolmevitonen vaan toimii melkeinpä tilanteessa kuin tilanteessa. Jokin aika sitten se kuitenkin sai haastajan:

Nikkor AF-S 50mm f/1.4G

Tuollainen Nikkor AF-S 50mm f/1.4G lähti matkaani Rajalan varastomyynnistä reippaan satasen normaalihintaa edullisemmin. Mietin pitkään onko eroa vanhaan 35-milliseen tarpeeksi, kun ei tietenkään viitsisi turhaan hankkia mitään nurkkiin pyörimään. Kovinkaan kummoisesti en ole uutta kakkulaa ehtinyt vielä testata, mutta näin testailun alkuvaiheessa ainakin näyttää kyllä siltä, että aika erinäköistä jälkeä sillä tulee. Ja on se f/1.4 vaan huikee, kiinnostavan erilainen syväterävyys kuin vanhan linssin f/1.8!

Neilikat
Tulppaanit
Joulutähti

Isoa aukkoa kun testaa niin mikäs sen helpompi kuvauskohde kuin erilaiset kasvit, siinäpä muutama testiruutu 50mm kanssa. Neilikat on kuvattu aukolla f/1.8, tulppaanit ja tädin joulutähti sitten täydellä f/1.4 aukolla. Lähikuvauksessa 35mm on ehkä toimivampi, mutta esimerkiksi asukuvissa 50mm lyö ihan laudalta: tsekkaa jos et usko.

Kuisma
Kuisma näki koiria pihalla.

Sisätiloissa 50-millisellä meinaa jo ihan tosissaan loppua tila kesken, vastaahan se D7000:n kaltaisessa DX-koon rungossa 75mm kinokoossa. On tosiaan FX-linssi tämä 50mm, joskin toimii kivasti myös croppikennolla (+ onpahan peruslinssi valmiina sitten kun joskus siirtyy täyden kennon runkoon). Parhaimmillaan se lienee henkilökuvauksessa, että nyt vaan kaikki kameran edessä viihtyvät ilmoittautumaan tänne! :) Pitäisi varmaan koittaa jossain välissä vääntää jonkun sortin portfolio toiminimeni www-sivuille, jos vaikka joku sattuisi kesällä kaipaamaan simppeliä rippi-/yo-kuvausta miljöössä… Tai ehkä mä olen jo myöhässä sen suhteen ja harjoittelen vielä tulevan kesän ahkerasti.