Tähän saakka joulun vietto on meidän perheessä mennyt rauhallisissa merkeissä, tänään ei edes ollut sitä normaalia aattoaamun siivouspaniikkia kuten aikaisempina vuosina. Päivällä kävin iskän kanssa kaupassa hakemassa viimeiset tarvikkeet joulupöytään, ja lisäksi meillä piipahti mm. ystäväni Sansu sekä pari siskon kaveria kylässä. Alkuillasta käytiin koko perhe iskän veljellä vahvistettuna hautausmaalla, kynttilät sytytettiin perinteisesti mamman ja pappan (isän vanhemmat) sekä niiden kummankin vanhempien haudoille. Sankarihaudoille – jossa on myös pappan kahden talvisodan alkuvaiheessa kaatuneiden veljien muistolaatat – oli seurakunta laittanut jokaiselle laatalle oman kynttilän.

Hautausmaalla

Iskä ja sisko koristelivat iltapäivällä omasta metsästä tuodun kuusen, mukana jälleen kerran ensimmäisen Suomen Idolsin ajalta – en muista kenen tai minkä takia väkertämä – Antti Tuisku -pukki. Meillä ei muuten ole ikinä ollut joulukuusessa ei värikkäitä koristenauhoja eikä minkään sortin joulupalloja, sen sijaan kuusemme saa vuosi toisensa jälkeen koristeekseen mm. äitin nuorempana askartelemia enkeleitä ja virkattuja sydämiä.

Joulukuusen koristeet

Kulta tuli omista joulukekkereistään hetki sitten meille ilahduttamaan aattoiltaamme, nyt se tuossa kovasti kiskoo mua jo kahvipöytään. Taitaapi olla myös aika jakaa lahjat, joita on ihmeellisen paljon kuusen alla, vaikkei kenenkään varsinaisesti pitänyt ostaa lahjoja… Oikein ihanaa joulua kaikille!