Tammikuussa 2013 päätin taltuttaa sisäisen kosmetiikkahamsterini ja aloitin koko vuoden mittaisen kosmetiikkahaasteen tavoitteenani saada pienennettyä turhan isoksi paisunutta arsenaaliani. Olen vuoden aikana kirjoittanut jokaisesta loppuun käyttämästäni tuotteesta tänne blogiin, minkä lisäksi lahjoitin jonkin verran puteleita pois sekä loppuvuodesta heivasin vuosikausia jemmaamiani juttuja suoraan roskikseen. Eiköhän oteta katsaus, miltä hamsterin kosmetiikkatilanne näyttää nykyään! Tuoteryhmien järjestys on sama kuin lähtötilanteessa, sulkuihin laitoin vuoden takaisen määrän mikäli se poikkeaa ja yliviivattuja tuotteita kaapissani ei ole enää lainkaan.

Kosmetiikkahaasteen yhteenveto - hiusjutut

Hiusjutut
 • 2 shampoota (6)
 • 3 hoitoainetta (4)
 • 1 hiuksiin jätettävä hoitoaine (3)
 • 2 hiuksia silottavaa tuotetta (3)
 • 1 hiusöljy
 • 3 volyymia lupaavaa tuotetta
 • 1 kuivashampoo
 • 4 tekstuuria antavaa tuotetta (5)
 • 1 hiuslakka (2)
 • 1 muotovaahto (2)
 • 1 lämpösuojasuihke

Perustuotteita hupeni mukavasti ja pääsin jopa hankkimaan joitakin luonnonkosmetiikan versioita testattavaksi. Muotoilutuotteita en taida käyttää yhtään niin paljon kuin kuvittelen, kasassa on edelleen samoja korkkaamattomia tuotteita kuin alussakin. Pitäisiköhän pätkäistä hiuksia reippaasti lyhyemmäksi, jotta tulisi nuo loputkin putelit käytettyä pois..? ;)

Kosmetiikkahaasteen yhteenveto - kasvoille ja vartalolle

Kasvoille ja vartalolle
 • 4 kasvojenpuhdistusainetta (1)
 • 1 kasvonpuhdistusliinapaketti
 • 1 kasvovesi (2)
 • 2 meikinpoistoainetta
 • 1 kasvonaamio (2)
 • 3 päivävoidetta (sis. BB-voide) (4)
 • 1 yövoide (2)
 • 1 seerumi (0)
 • 2 silmänympärysvoidetta (3)
 • 1 finnigeeli
 • 1 kasvosuihke
 • 3 deodoranttia
 • 3 suihkusaippuaa (2)
 • 1 vartalonkuorinta-aine
 • 3 vartalovoidetta (4)
 • 1 vartaloöljy
 • 1 vartalotuoksu
 • 2 selluliittivoidetta
 • 3 yleisvoidetta (DD-voide, Weleda Skin Food, mesiangervovoide) (0)
 • 3 käsirasvaa (8)
 • 2 kynsinauhavoidetta
 • 1 nestemäinen käsisaippua (3)
 • 2 palasaippuaa (3)
 • 2 jalkavoidetta (1)
 • 1 jalkageeli
 • 1 jalkakuorinta (0)
 • 1 jalkakylpyjauhe
 • 2 deodoroivaa jalkatuotetta (1)
 • 1 aurinkosuoja (3)
 • 1 aloe vera -geeli
 • 1 kynsilakanpoistoaine

Vartalotuotteiden läjä näyttää isolta, mutta on siellä paljon kadonneitakin tuotteita. Käsirasvakokoelma on supistunut niin paljon että kohta on hankittava uutta tilalle, ainakin jos lopputalvi mennään reilusti pakkaslukemissa. Putsareiden suhteen tapahtui joulun alla jotain outoa ja hommasin loppuvan tilalle epähuomiossa aika monta seuraajaa, hupsista. Onneksi sentään on päivittäisessä käytössä olevaa tavaraa. Meikinpoistoainetta peilikaapissani ei enää nähdä, sillä keittiö pelastaa: totesin neitsytkookosöljyn olevan parempaa kuin yhdenkään teollisen meikinpoistoaineen. Myöskään selluliitti- ym. voiteisiin en ajatellut enää haksahtaa, mutta pari uutta kuorintaa kaappiin tupsahti kun en voinut vastustaa FLOW Kosmetiikan herkullisia tuotteita.

Kosmetiikkahaasteen yhteenveto - tuoksut

Tuoksut
 • 6 avattua tuoksua (7)
 • 1 korkkaamaton tuoksu (2)
 • 1 minituoksu (4)

Tuoksujen kanssa sujui hyvin. Käytin ahkerasti laatikossa pyörineitä minituoksuja pois ja isompiakin pulloja loppui pari. Sorruin ainoastaan yhteen uuteen tuoksuhankintaan ja sekin tapahtui ihan siellä haasteen alkumetreillä.

Kosmetiikkahaasteen yhteenveto - meikit

Meikit
 • 1 meikinpohjustusvoide
 • 2 meikkivoidetta
 • 1 mineraalimeikkipuuteri (0)
 • 1 peitevoide
 • 1 valokynä
 • 1 irtopuuteri
 • 1 puuteri (2)
 • 1 aurinkopuuteri
 • 2 poskipunaa (4)
 • 1 ripsiväri (3)
 • 8 luomivärinappia (10)
 • 3 luomiväriduoa (6)
 • 5 luomiväripalettia (värejä 3 tai enemmän) (9)
 • 3 puuterimaista luomiväriä
 • 1 voidemainen luomiväri (2)
 • 1 smoky eye effect -puikko (2)
 • 1 hilegeeli
 • 2 mustaa kajaalia (5)
 • 2 harmaata kajaalia
 • 3 muun väristä kajaalia (4)
 • 1 nestemäinen kajaali (2)
 • 1 kajaltussi
 • 7 huulirasvaa (10)
 • 6 huulikiiltoa (4)
 • 11 huulipunaa (16)
 • 1 huulitussi (0)
 • 4 huultenrajauskynää (6)

Meikkiosastolta kävi suurin kato roskiksen suuntaan – tuo kasa näyttää todella paljon pienemmältä nykyään! Olikin jo aika luopua mm. vuosituhannen vaihteen huulipunista… Tässä arsenaalissa tosin on sitten myös kaikista vähiten luonnonkosmetiikkaa, kun ovat noin pääsääntöisesti kovin riittoisaa kamaa. Ripsiväristä, meikkipohjasta sekä huulirasvasta on jo käytössä luonnollisemmat versiot. Tuntuisi vaan jotenkin niin höntiltä heittää kauhea läjä käyttökelpoisia meikkejä pois, vaikka toki kokonaismäärä vähenisi huomattavasti kun ostaisi tilalle uudet versiot vain niistä tuotteista mitä ihan oikeasti tulee käytettyä.

Kosmetiikkahaasteen yhteenveto - kynsilakat

Kynsilakat
 • 43 värilakkaa (45)
 • 1 crackle-lakka (2)
 • 1 confettilakka (0)
 • 1 aluslakka (2)
 • 1 pikakuivattaja
 • 1 päällyslakka
 • 2 kynsihoitoa

Vuoden ekan puoliskon lakkasin kynsiäni ahkeraan, mutta sitten laiskistuin. Kokonaismäärä ei siis ole muuttunut kovinkaan paljoa, mutta positiivista on se ettei kokoelma kasvanut kuin yhdellä uudella lakalla ja sekin oli mustavalkoinen Confetti-päällyslakka häälookia täydentämään.


Yhteenveto: Karkeasti laskettuna varastosta lähti 80 tuotetta ja uusia tuli 16. Periaatteessa siis varasto pienentyi kaikkiaan 64 tuotteella – aika mahtavaa! Suurin muutos kosmetiikan kulutuksessani on varmasti se, että päätin siirtyä luonnonkosmetiikkaan ja muutenkin vähentää päivittäistä kemikaalikuormaani. Jännä muistella tuota vuoden takaista tilannetta, kun jotenkin tuntuu että olen tältä osin kuin eri ihminen nykyään.

Tästä eteenpäin: Jatkan varaston pienentämistä entisestään ja pyrin pääsemään eroon “turhasta” kosmetiikasta (periaatteessahan kaikki kosmetiikka on turhaa, siksi lainausmerkit). Oikeastaan sama periaate pätee kaiken tavaran suhteen, keskityn jatkossa mieluummin hetkiin ja elämyksiin. Blogissa kosmetiikka-aihetta tuskin nähdään enää samaan malliin, mutta luonnonkosmetiikasta kirjoittelen varmasti jatkossakin.

Disco Ensemble – Warriors [2012]