Osallistuin viime viikon sunnuntaina tätini kanssa Teepolun teehuoneella Humalistonkadulla Tee ja teenmaistelu -tutustumiskurssille. Vaikka olen jo vuosia juonut paljon teetä, olen edelleen suhteellisen noviisi ns. oikean teenjuonnin suhteen. Kurssi aloitettiin perusasioilla teestä, mikä oli hyvä sillä siinä tuli heti paljon itselleni uutta asiaa. En esimerkiksi ollut koskaan ajatellut, mikä lasketaan kunnon teeksi (kiinankamelia eli Camellia sinensis -kasvi) vrt. teenkaltaiset juomat kuten rooibos tai yrttiteet. Uutta oli myös se, että tee on vuosikertoineen kuten viinit ja esim. tietynlaiset teet paranevat vanhetessaan. Maistoimmekin yhtä 10 vuotta vanhaa teetä!

Eiköhän aloiteta!
Oolongia
10-vuotias teekakku

Maistelimme parituntisen aikana yhteensä viittä eri teetä keskittyen kiinalaisiin laatuihin. Kaikki olivat maustamattomia, mikä ehkä hieman jännitti, sillä itse juon useimmiten jotain maustettua teetä. Aika erilaisia nuo olivat verrattuna ruokakaupasta saataviin edullisempiin irtoteelaatuihin! Tosin noita yleensä juodaankin tuollaisista pienistä parin hörpyn kupeista, kun taas mulla yleensä on joku puolen litran saavi vieressä koneella istuessa. Olisi hauska joskus kokea itämainen teehetki jossain aiheeseen sopivassa maassa, kaukana kotoa… Tutkimme joka kierroksella teelehtien ulkonäköä ja tuoksua, lisäksi haudusten jälkeen saimme nähdä miten eri tavalla käsittellyt lehdet erosivat toisistaan.

Maistellut laadut

Siinä vielä kaikkien maisteltujen teelaatujen lehdet haudutusten jälkeen:

  1. Kiinalainen vihreä tee, Meng Ding Gan Lu (2012)
  2. Japanilainen sencha, Ki Sen (2013)
  3. Kiinalainen oolong, Tie Guanyin (kevät 2013)
  4. Kiinalainen oolong, Da Hong Pao (2012)
  5. Kiinalainen Sheng pu’er, Yi Chang Hao – Yiwu Zhengpin (Changtai 2004)

Toivottavasti menivät oikein kaikki nuo linkit, etsin ne Teepolun nettikaupasta kurssilla tekemieni muistiinpanojen perusteella. Kerrassaan mielenkiintoinen kurssi ja olen iloinen, että tätini pyysi mut seurakseen. Ei musta taida vielä teehifistelijäksi olla, mutta ainakin osaan nyt valita teeni paremmin sekä suoda ajatuksen haudutukselle sen sijaan, että unohdan teelehdet lillumaan vartiksi… Ehkä joku päivä hankin pienen haudutuskannun ja keskityn teetä juodessani nauttimaan siitä.

Nightwish – End Of An Era [2005]