Tätä vuotta on ehtinyt hurahtaa jo kuukausi ja risat, mutta ajattelin silti palata viime vuoteen vielä parin kokoavan postauksen verran. Vuoden tapahtumien muistelemisessa menee yleensä hetki jos toinenkin, joten aloitetaan tyyliasioilla. Tammikuussa 2013 listasin tällaisia mietteitä tänne blogiin:

1) Panostan hankinnoissani entistä enemmän laatuun ja tuen useammin kotimaisia merkkejä.
2) Teen ostokseni pikkuliikkeissä suurten ketjujen sijasta.
3) Hiusten väri tai leikkaus tuskin tulevat muuttumaan, mutta kampaajalla voisi ehkä vierailla useamminkin kuin pari kertaa vuodessa.
4) Tsemppaan vartalostani pois muutamat ylimääräiset kilot, jotta saan vaatevaraston paremmin hyödynnettyä.
5) Muistan tepastella useammin korollisilla kengillä, jottei jalat totu liikaa lättäpohjiin.

Päivien pelastajat

Viime vuonna tärkein projektini garderobin suhteen oli sen selkeyttäminen. Oletettavasti onnistuin ainakin jollain tapaa, sillä huomasin kaapistani löytyvän vaatekappaleita, jotka oli helppo heittää päälle aina silloin kun ei jaksanut kikkailla mitään sen enempää. Kuvissa on paitsi vanhoja suosikkeja (mm. COSin merinoneuletakki, Vagabondin pitkät saappaat, punaiset Converset), myös kolme varsin onnistunutta vuoden 2013 hankintaa ja arjen varmaa nakkia: Marimekon Tasaraita-paita, Levi’s Skinny Roller -farkut sekä H&M Conscious Collectionin kevyet kesäpökät päheällä viidakkokuosilla.

» Tarkemmat tiedot asuista: 15/3, 19/4 ja 9/6.

Kotimainen design

Suomalaiseen designiin panostin enemmän kuin koskaan ennen. Samuji valtasi kaappitilaa usean artikkelin verran: alkuvuodesta hankin raidallisen taskumekon, kesällä löytyi musta bleiseri aivan uskomattomalla alella ja syksyllä ostin himoitsemani Kamu-neuleen harvinaislaatuisesti täydellä hinnalla. Muita kotimaisia ihastuksia vuonna 2013 olivat mm. Katri/n, R/H sekä asustemerkki gTIE.

» Tarkemmat tiedot asuista: 13/4, 27/5 ja 4/10.

Luonnonmateriaalit

Materiaalien suhteen olen nykyään hyvin tarkka ja muuten kiinnostava vaate jää kyllä kauppaan, mikäli sen matsku tuntuu huonolta. Kuvissa loppuvuoden lämpimät lempparit: COSin merinoneule epäsymmetrisellä helmalla, aiemmin mainittu Samujin paksu Kamu sekä hyvällä alella löytynyt Benettonin harmaa neuletakki 100% villaa. Ekassa kuvassa on lisäksi laadukas ja kotimainen Coston punavihreä lätsä, ehdottomasti yksi viime syksyn suosikkijutuista.

» Tarkemmat tiedot asuista: 29/10, 14/12 ja 30/12.

Uusissa helmoissa

Helmoja ylläni nähtiin tuttuun tapaan usein, ja viime vuonna tein niiden osalta muutaman loistavan täsmähankinnan. Innostuin maksimitasta vuosien tauon jälkeen, kun löysin kesäaleista R/H:n mustan maksihameen. Mustia mekkoja kaappiini muutti jopa kaksin kappalein: edellisen kollaasin viimeisessä kuvassa on Riivarin trikoomekko jännällä selkäosan leikkauksella ja tässä kollaasissa toisena EMP:ltä tilattu Innocentin mekko, jossa on pitsiä selässä. Kumpikin on lunastanut paikkansa garderobissa ja käytössä, musta mekko on varma valinta silloin kun vaatteiden valinta ei jaksa inspiroida sitten yhtään. Kolmannessa kuvassa oleva design by katri/n upea keltainen mekko on viime vuoden uutuus sekin, mutta ei ostos vaan arvonnassa voitettu. Jollain on pikkumusta, mulla pikkukeltainen. :)

» Tarkemmat tiedot asuista: 10/7, 11/10 ja 22/11.


Mitä päätelmiä voidaan tehdä? Vaatekaappini olisi varmasti selvinnyt vähemmilläkin lisäyksillä, sitä en kiellä. Positiivista kuitenkin on se, että kiinnitin erityistä huomiota laatuun plus hankinnoista oli ennätysmäärä kotimaisten merkkien tekeleitä (1.) – monet luonnollisesti pienistä putiikeista (2.) ostettu. Tyylini tuntuu jossain määrin selkeytyneen ja osaan paremmin katsoa, mistä oikeasti tykkään ja mikä mulle sopii. Tällä hetkellä tosin kärsin seurauksia loppusyksyn laiskistumisestani ja suurin osa vaatteista puristaa ikävästi. (4.) Alkusyksystä tilanne näytti vielä hyvältä mutta sitten kosahti, ei muuta kuin uudella innolla eteenpäin siis. Hiukset saivat olla rauhassa koko vuoden (3.), muutaman kerran istahdin kampaajan tuoliin ja väripurkeista pysyin edelleen kaukana. Korkoja olisin voinut käyttää enemmänkin (5.), mutta suurimman osan vuodesta pyöräilevänä jaksan harvoin kantaa vaihtokenkiä mukana niin se vähän jäi.

Mietteitä tyylivuodelle 2014:
  • Kesällä pamahtaa 30 mittariin, mun on pakko alkaa huolehtia itsestäni paremmin. Ei enää tekosyitä, vaan kroppa kuriin ja vaatekaappi kiittää!
  • Teen hiuksilleni jotain. En vielä tiedä mitä, mutta jotain nykyisestä poikkeavaa.
  • Kengistä tehokäytössä tulevat todennäköisesti olemaan talvella maiharit ja kuivalla kelillä Converset. Kesällä paljasjalkakengät ovat pop, korot valitsen kun muistan.
  • Epäiltävästi mua voidaan tänäkin vuonna kuvailla lauseella “ai se kenellä on niitä hassuja housuja”. Kuosit on ehkä helpoin tapa piristää arkea, suupielet kääntyvät ylöspäin automaattisesti.
  • Hankin vihdoin sen valkoisen kauluspaidan, jota olen kaivannut ties miten pitkään. Ei liian nipo, vaan sellainen sopivan rento.

(Nämä ja muut vuoden 2013 asut nähtävissä Flickrissä, kliketiklik.)

Jontte Valosaari – Haastaja [2013]