Olen lukenut Ostolakossa-blogia iät ja ajat, seurannut virtuaalisesti miten puteli toisensa jälkeen tyhjenee ja kosmetiikkavarasto pienenee. En ole itsekään ollut mikään yhteen suosikkiin jämähtäjä, vaan pitänyt aina silmät ja korvat auki uusien mielenkiintoisten tuotteiden varalta. Siitä syystä esimerkiksi kosmetiikan TOP10 -haastetta sain aikoinaan ihan tosissani miettiä – ja nyt ainakin puolet tuolloisista lemppareista ovat vaihtuneet uusiin.

Joulun alla Santtu kirjoitti oivaltaneensa oman kosmetiikan hamstrauksensa ja päätti käyttää kosmetiikkavarastonsa tyhjäksi. Mietin postausta lukiessani että kovin tutulta kuulostaa, ehkä pitäisi itsekin uskaltautua inventoimaan kaikki kaapeissa olevat tökötit… Jouluhässäkkä kuitenkin vei ajatukset muualle, mutta Santun ensimmäinen yhteenveto loppuneista tuotteista viime viikolla sai mut ryhtymään tuumasta toimeen.

Tunnustan: täälläkin pesii yksi kosmetiikkahamsteri. Mulla on käytössä yleensä samankaltaisia tuotteita useampia: saatan jämähtää yhteen hetkeksi ja sitten vaihtaa toiseen, joitakin (esim. shampoo ja hoitoaine) vaihtelen suunnilleen joka käyttökerralla. Lisäksi kätköistä löytyy tietysti myös avaamattomia pakkauksia, jotka ikään kuin jonottavat vuoroaan. Ettei vain mikään pääse loppumaan yllättäen, sehän olisi vähintäänkin maailmanloppu oumaigaad. Niin ja ei niitä kaikkia superhyperextramegatarjouksia voi mitenkään ohittaakaan, eihän? Sehän on kuin rahaa laittaisi pankkiin, kun säästää euron tai vaikka kolmekin! o_O

Kurkataanpa kosmetiikkakätköihini siis.

Hiusjutut
 • 6 shampoota
 • 4 hoitoainetta
 • 3 hiuksiin jätettävää hoitoainetta
 • 3 hiuksia silottavaa tuotetta
 • 1 hiusöljy
 • 3 volyymia lupaavaa tuotetta
 • 1 kuivashampoo
 • 5 tekstuuria antavaa tuotetta
 • 1 hiuslakka (+ 1 töissä, ei kuvassa)
 • 2 muotovaahtoa
 • 1 lämpösuojasuihke

Kasvoille ja vartalolle
 • 1 kasvojenpuhdistusaine
 • 1 kasvonpuhdistusliinapaketti
 • 2 kasvovettä
 • 2 meikinpoistoainetta
 • 2 kasvonaamiota
 • 4 päivävoidetta (sis. BB-voide)
 • 2 yövoidetta
 • 3 silmänympärysvoidetta
 • 1 finnigeeli
 • 1 kasvosuihke (töissä, ei kuvassa)
 • 3 deodoranttia
 • 2 suihkusaippuaa
 • 1 vartalonkuorinta-aine
 • 4 vartalovoidetta
 • 1 vartaloöljy
 • 1 vartalotuoksu
 • 2 selluliittivoidetta
 • 7 käsirasvaa (+ 1 töissä, ei kuvassa)
 • 2 kynsinauhavoidetta
 • 2 nestemäistä käsisaippuaa (+ 1 käytössä, unohtui kuvasta)
 • 3 palasaippuaa
 • 1 jalkavoide
 • 1 jalkageeli
 • 1 jalkakylpyjauhe
 • 1 jalkadeospray
 • 3 aurinkosuojaa
 • 1 aloe vera -geeli
 • 1 kynsilakanpoistoaine

Tuoksut
 • 7 avattua tuoksua
 • 2 korkkaamatonta tuoksua
 • 3 minituoksua (+ 1 töissä, ei kuvassa)

Meikit
 • 1 meikinpohjustusvoide
 • 2 meikkivoidetta
 • 1 peitevoide
 • 1 valokynä
 • 1 irtopuuteri
 • 2 puuteria
 • 1 aurinkopuuteri
 • 4 poskipunaa
 • 3 ripsiväriä
 • 10 luomivärinappia
 • 6 luomiväriduoa
 • 9 luomiväripalettia (värejä 3 tai enemmän)
 • 3 puuterimaista luomiväriä
 • 2 voidemaista luomiväriä
 • 2 smoky eye effect -puikkoa
 • 1 hilegeeli
 • 5 mustaa kajaalia
 • 2 harmaata kajaalia
 • 4 muun väristä kajaalia
 • 2 nestemäistä kajaalia
 • 1 kajaltussi
 • 9 huulirasvaa (+ 1 töissä, ei kuvassa)
 • 4 huulikiiltoa
 • 16 huulipunaa
 • 6 huultenrajauskynää

Kynsilakat
 • 45 värilakkaa
 • 2 crackle-lakkaa
 • 2 aluslakkaa
 • 1 pikakuivattaja
 • 1 päällyslakka
 • 1 kynsihoito (+ 1 unohtui kuvasta)

Että tuota noin niin, mitäs tähän nyt sanoisi..? Jos järkytyin noita tuotekasoja kuvatessani, niin tämä listojen kirjoittaminen vasta järkyttikin. Mitä hittoa mä muka kuvittelen tekeväni tällaisella kosmetiikkamäärällä?! Osa toki on käytössä päivittäin, mutta osaa taas en muista käyttää kuin ani harvoin. Jotenkin kummasti mulle alkoi juuri avautua puoliskon usein kuultu kaikkia myrkkyjä säkin ihoos tunget -lausahdus, ja tottahan se on. Hieron, pesen, pyyhin, läästään, sudin ja suihkin järkyttävän määrän aineita kasvoihini, hiuksiini ja vartalooni joka ikinen päivä – osan voisi aivan varmasti jättää pois.

Kosmetiikkahaasteen säännöt!
Pyrin pienentämään kosmetiikkajemmojani huomattavasti, käytän tuotteita pois aktiivisesti, kuitenkin ilman läträämistä. Perustuotteita (kasvopesu, kasvovesi, hiuslakka jne.) voin ostaa lisää MIKÄLI ne loppuvat täysin. Vuoden 2013 jokaisena tulevana kuukautena raportoin blogiin edellisen kuukauden loppuneet tuotteet, mahdollisesti lyhyillä mielipiteillä höystettynä. Vuoden kuluttua teen uuden tällaisen listan, jossa katson miltä (= miten paljon pienemmältä, prkl!) varastot näyttävät silloin.

Tästä se lähtee!