Tytär 11 kk

Vauva 11 kk
 • On koko ajan vähemmän ja vähemmän vauva. Näyttää jo niin isolta tytöltä eikä äiti voi käsittää, että tyyppi on joskus muka ollut näin pieni.
 • Oppii uusia juttuja nopeasti, erityisesti vanhemman esimerkistä (esim. moiskauttamaan suullaan).
 • Pitää kovasti musiikista ja näin joulukuussa kuuntelussa ovat olleet tietysti joululaulut. Hytkyy musiikin tahdissa suu leveässä hymyssä. ♥
 • Äiti kuvitteli, ettei näin pieni vielä kaipaa joulukalenteria, mutta sattumalta meille päätyi Mauri Kunnaksen perinteinen luukkukalenteri. Ei mennyt montaa päivää, kun likka oppi homman jujun ja osoittelee silloin tällöin hyllyllä olevaa kalenteria, että josko taas avattaisiin luukku.
 • On pariin otteeseen hengaillut kummitätinsä kanssa muutaman tunnin ja hyvin on sujunut. Äiti on ollut vähän hassu, kun ei ole tajunnut beben voivan viettää aikaa muidenkin kanssa – ilman vanhempiaan… (Ja mä kun kuvittelin olevani se, joka heti tyrkkää muksua hoitoon muille. Ehh.)
 • Muutenkin on tullut sosiaalisemmaksi eikä ujostele uudessa tilanteessa enää yhtään niin kauaa. Eroahdistus vaikuttaisi siis olevan hiipumaan päin, huh!
 • Auttaa mielellään pyykkäämisessä. Pesukoneen käynnistäminen on mahtavaa (ja luukkuun voi työntää päänsä sekä huutaa pyykeille :P), mutta sitäkin kivempaa on pyykkien ripustaminen. Tai no, puhtaiden pyykkien ottaminen pyykkikorista ja levittäminen lattialle. Välillä sentään ojentaa niitä ripustettavaksikin.
 • Kaikenlainen avaaminen on pop: vetoketjut, tv-tason ovet, Componibilin lokerot jne. Keittiön laatikoita yrittää saada auki, mutta niissä on (onneksi!) vielä vastusta.
 • Lelukori saa välillä olla pitkään rauhassa, kun neiti käpistelee about kaikkea muuta. Kielletyt asiat tietysti houkuttelevat eniten ja äidistä tuntuukin monesti, että ei on yleisin sana mitä päivisin tulee sanottua.
 • Tykkää sellaisista nupillisista palapeleistä, joskin lähinnä vain viskoo paloja ympäriinsä. Mauri Kunnaksen purkkipyramidi jatkaa suositaan, samoin kylpylelut ja niiden kassi (koska vetoketju). Sai Primo-legoja lainaan, mutta ei yllättäen ole ollut erityisen kiinnostunut niistä.
 • Kirjoja selaa edelleen monta kertaa päivässä ja on alkanut myös “lukea”. Vähän siinä vanhempia naurattaa, kun mini istuu kirjakasan keskellä ja kääntelee sivuja blaa blaa blaa blaa (no siltä se kuulostaa!) selityksellä säestettynä. :D
 • On ruvennut etenemään polvillaan, siis pystyasennossa kuten kävellessä mutta jalkapohjien sijasta maassa on polvet. Vauvasirkuksen ohjaaja totesi, ettei ole vauvajumppavuosiensa aikana nähnyt vastaavaa liikkumistapaa.
 • Nukahtaa useimmiten omaan sänkyynsä; tosin toisen vanhemman pitää olla lähellä ja nukuttamisrumbassa menee monesti toista tuntia. Yöt sujuvat vaihtelevasti, välillä herää vain kahdesti ja äitikin saa välillä jopa 4 h unipätkän…
 • Päiväunet ulkosalla sen sijaan menevät yleensä aina mukavasti ja tyttö vetelee hirsiä vaihtelevasti 2-4 h päivällä + noin tunnin vielä alkuillasta.
 • Ruoka on maistunut huonommin. Yhdessä vaiheessa mikään lämmin ei uponnut, paitsi se lemppari eli puuro. Porkkana maistuu suunnilleen aina, tomaatti (tai mikään tomaattipohjainen) taas tuntuu olevan ihan blääh.
 • Toki lattialta pitää sitten napostella kaikki mahdolliset muruset, joista suurin osa on kissanhiekkaa… Naminam! No, pinsettiote ainakin on kehittynyt varsin hyväksi.
 • Flunssaisen syksyn jälkeen sairastelu on helpottanut ja nyt on menty useampi viikko ilman räkätautia. (Kopkop vaan, ettei taas iskisi kun menin mainitsemaan.)
 • Hammasmäärä lisääntyi pian 10 kk päivän jälkeen, kun 8. nökö tuli viimein läpi. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että alhaalle olisi tulossa jo poskihampaita… Ilmeisesti niitä myös saa pusertaa pidempään, että saa nähdä koska täällä alkavat yöt mennä paremmin.
 • Päivisin kotona on edelleen kestovaipat käytössä, yöllä ja reissussa Muumi-kertikset. Päikkärivaipaksi on viime aikoina laitettu kertis, kun keston (läpimärän sellaisen) kanssa tuntui heräävän aina ennen aikojaan.
 • Vaatteista on pääasiassa 74 käytössä, pienimpiä tosin on laitettu syrjään ja lisäksi 80-kokoisia otettu käyttöön. Olisi mielenkiintoista tietää missä senttimäärässä mennään, ehkä täytyy yrittää mittausta kotioloissa vielä ennen 1-vuotisneuvolaa.